Strona główna
Kuchnia
Tutaj jesteś

Przepisy na nieoczywiste dania z kurczakiem

28 września 2023 Przepisy na nieoczywiste dania z kurczakiem


Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów – smażyć, piec, dusić, grillować czy gotować. Stanowi ważny składnik zrównoważonej diety. Delikatny smak mięsa z kurczaka pasuje do sosów i przypraw z różnych kuchni świata. Tym bardziej warto poznać nietypowe dania z kurczakiem w roli głównej.

Kurczak jest szeroko dostępny i zazwyczaj niedrogi. W porównaniu z innymi rodzajami mięsa, przygotowuje się go szybciej, więc jest dobrą opcją dla zabieganych. Mięso kurczaka ma miękką i delikatną teksturę, przyjemną dla podniebienia, a to sprawia, że jest łatwe do gryzienia i żucia. Można go podać małym dzieciom czy osobom starszym, które miałyby problem z pogryzieniem solidnego steka.

Dla wielu z nas smak kurczaka wiąże się z ciepłymi wspomnieniami rodzinnych obiadów czy świąt. Te emocjonalne powiązania mogą wpływać na fakt, że często gotujemy rosół albo pieczemy udka z kurczaka.

Czy warto jeść kurczaka ze względów zdrowotnych?

Kurczak jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, jak i produkcji enzymów oraz hormonów. Mięso kurczaka zawiera ważne dla organizmu witaminy i minerały, takie jak niacyna, witamina B6, fosfor, selen i cynk. Chude mięso kurczaka, zwłaszcza piersi, ma niską zawartość tłuszczu, więc jeśli jest odpowiednio przygotowany, kurczak może być niskokalorycznym źródłem białka. Regularne spożywanie chudego mięsa kurczaka może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca. Należy jednak pamiętać o tym, że kluczowy jest tu sposób obróbki: smażenie w głębokim tłuszczu znacząco zwiększa zawartość kalorii i tłuszczu w potrawie.

Calzone z kurczakiem

Rodzice niejadków nieraz zastanawiają się, jak nakłonić malucha do zjedzenia obiadu. Propozycja, która łączy smak mięsa z kurczaka i pizzy – dwóch ulubionych dań dzieci  – to strzał w dziesiątkę. Jedno z ciekawszych dań kuchni włoskiej prezentuje się równie atrakcyjnie, co smakuje, będzie zatem świetną przekąską na kameralne przyjęcie. Aromatyczne pomidory, bazylia, rozpływająca się w ustach mozzarella i cudowny posmak drożdżowego ciasta stanowią idealne tło dla kurczaka. Choć na wyrośnięcie ciasta trzeba poczekać, naprawdę warto wypróbować ten przepis:

https://uwielbiam.pl/przepis/calzone-z-kurczakiem

Koreański chrupiący kurczak w sosie gochujang

Gochujang to koreańska pasta chili, która jest fermentowana, co nadaje jej głęboki, złożony smak. W odróżnieniu od innych sosów chili, gochujang łączy w sobie ostrość, słodycz i lekką kwaskowatość. Do sosu dodaje się czosnek, sos sojowy, cukier. Podczas smażenia kurczaka, cukry zawarte w paście karmelizują się, pogłębiając smak i tworząc skorupkę na powierzchni mięsa. To jest właśnie sekret tej potrawy, która podbiła serca Koreańczyków. Przygotowanie chrupiącego kurczaka zajmie około godziny: https://uwielbiam.pl/przepis/koreanski-chrupiacy-kurczak-w-sosie-gochujang

Danie najlepiej smakuje z ryżem i warzywami – doskonale sprawdza się na obiad. Gwarantujemy, że zasmakuje wszystkim fanom kuchni azjatyckiej.

Quesadilla z szarpanym kurczakiem

Zestawienie chrupiącej tortilli, ciągnącego się sera i kurczaka zasmakuje nie tylko amatorom kuchni meksykańskiej. Quesadille są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, co czyni je idealnym wyborem na lunch czy przekąskę. Kurczak zamarynowany w mieszance koncentratu pomidorowego, octu winnego, ketchupu, sosu sojowego i syropu klonowego przejmuje złożoność kompozycji smakowej. Duszony przez pół godziny, a następnie szarpany widelcem, stanowi smakowitą podstawę dania. W zestawieniu z serem, kukurydzą i podsmażonymi pieczarkami wypełnia tortillę, która po przyrumienieniu na patelni zyskuje apetyczną chrupkość. Quesadille stanowią pyszną przekąskę, ale sprawdzą się także na kolację, szczególnie w gronie przyjaciół, którzy docenią meksykańskie smaki.

Curry tajskie z kurczakiem

Ciekawym pomysłem jest też przyrządzenie kurczaka z pastą curry i mleczkiem kokosowym. Ten tajski klasyk idealnie komponuje się z ryżem, stanowiąc sycące, aromatyczne danie. W dodatku bardzo zdrowe, ponieważ wiele składników używanych w tajskim curry, takich jak trawa cytrynowa, galangal, kurkuma i liście limonki kaffir, ma właściwości lecznicze i przeciwzapalne. Korzyści zdrowotne. zwiększa dodatek szparagów, które są źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, w tym witaminy K, witaminy C, witaminy B (takie jak kwas foliowy), witaminy E, potasu i żelaza.

Tajskie curry z kurczakiem jest sycące, ale jednocześnie lekkie, co sprawia, że jest idealne zarówno na letnie, jak i zimowe dni.

Materiał zewnętrzny


Redakcja polskikraft.pl

Jesteśmy grupą pasjonatów wszystkiego co aktualne, uwielbiam ciekawostki, przydatną wiedzę oraz dbanie o siebie. W naszych artykułach na pewno nie znajdziesz nużących treści a jedynie to co przydatne, a ciekawe.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Co zrobić ze szczawiu? Zielone inspiracje do kuchni
Co zrobić ze starych bananów? Przepisy na słodkie przekąski
Co można zrobić ze sparzonej kapusty? Pomysły na dania warzywne

Jesteś zainteresowany reklamą?