polskikraft.pl

Blog tematyczny o odżywianiu, rodzajach piwa oraz zdrowiu

Lifestyle

Wprowadzenie do smaku piwa Kozel

Wprowadzenie do smaku piwa Kozel

W świecie piwa, każda marka ma swój unikalny smak i zapach. Jednym z takich piw, które wyraźnie wyróżnia się na tle innych, jest czeskie piwo Kozel. W tym artykule przyjrzymy się bliżej smakowi piwa Kozel, jego historii i unikalnym cechom.

Pochodzenie nazwy Kozel

Kozel to słowo, które w języku czeskim oznacza kozła. To nie jest przypadek, że logo tej marki piwa to kozioł. Historia nazwy Kozel sięga czasów, kiedy francuski malarz odwiedził Velké Popovice – miejsce, gdzie do dziś warzone jest to popularne piwo. Artysta, zafascynowany gościnnością mieszkańców tej małej wioski, stworzył emblemat lokalnego browaru, przedstawiający kozła. Od tamtej pory kozioł stał się integralną częścią marki i jej wizerunku.

Starannie dobrane składniki

Piwo Kozel jest warzone z czterech rodzajów słodu, co nadaje mu wyjątkowy smak i aromat. W produkcji tego piwa wykorzystywane są także jęczmień, woda, chmiel i drożdże. Każdy z tych składników jest starannie dobrany, aby zapewnić optymalną jakość i smak piwa.

Wpływ procesu warzenia na smak piwa Kozel

Proces warzenia piwa Kozel jest tak samo unikalny jak jego składniki. Właściwości smakowe piwa są kształtowane przez starannie kontrolowane warunki warzenia, które obejmują takie elementy jak temperatura, czas warzenia i proporcje składników.

Tradycyjny czeski lager Kozel Ležák charakteryzuje się pełnią smaku, za którą odpowiada połączenie trzech rodzajów słodu z delikatną, chmielową goryczką. Harmonijna kompozycja odpowiedniego poziomu ekstraktu, aromatu i nagazowania sprawia, że po wypiciu Kozla, aż chce się sięgnąć po kolejną butelkę i ponownie odkrywać autentyczny, czeski smak.

Tradycja i historia

Pierwsze wzmianki o browarze w Velkich Popovicach sięgają aż do XIV wieku, ale nowoczesna historia browaru rozpoczęła się w 1874 roku. Od tego czasu piwo Kozel jest symbolem prawie 140-letniej tradycji warzenia piwa. Jego długa historia i doskonała jakość sprawiają, że Kozel jest bardzo popularnym piwem w Republice Czeskiej i na świecie.

Kozel na polskim rynku

Piwo Kozel jest dostępne na polskim rynku w dwóch wariantach: Kozel Černý i Kozel Ležák 11. Kozel Černý to ciemne piwo, które swój kolor i aromat zawdzięcza specjalnej mieszance ciemnych słodów. Z kolei Kozel Ležák 11 to tradycyjny, wyróżniający się pełnią smaku, czeski lager.

Oba warianty są warzone i rozlewane w Czechach, ale mogą być swobodnie pite w Polsce. To świetna okazja, aby spróbować autentycznego czeskiego piwa bez konieczności wyjazdu za granicę.

Wizyta w browarze Kozel

Jeśli kiedykolwiek odwiedzisz Pragę, warto wybrać się na wycieczkę do Velkich Popovic, które są oddalone o 26 km na południowy-wschód od stolicy Czech. W browarze Kozel można nie tylko zobaczyć proces warzenia piwa, ale także poznać prawdziwego kozła – symbol browaru.

Smak piwa Kozel

Smak piwa Kozel to połączenie słodyczy i goryczki, które tworzą harmonijną kompozycję. Piwo jest dosyć słodkie, ale ta słodycz jest przełamywana umiarkowaną goryczką, która z czasem wzrasta w odczuciu. Dodatkowo w smaku piwa można wyczuć akcenty słodowe i owocowe.

Podsumowanie

Piwo Kozel to prawdziwy przedstawiciel czeskiego piwowarstwa. Jego unikalny smak, wynikający z połączenia słodów, chmielu i wody, doceni każdy miłośnik piwa. Niezależnie od tego, czy wybierzesz Kozel Černý, czy Kozel Ležák 11, możesz być pewien, że doświadczysz autentycznego czeskiego smaku.

Udostępnij