polskikraft.pl

Blog tematyczny o odżywianiu, rodzajach piwa oraz zdrowiu

Zdrowie

Rodzaje słodzików – czy to dobra alternatywa dla cukru?

Rodzaje słodzików – czy to dobra alternatywa dla cukru?

Substancje, które mają właściwości słodzące występują właściwie wszędzie, w każdym pokarmie. Ich rola nie polega tylko na nadawaniu potrawom słodkiego smaku, ale także mają działanie konserwujące i stabilizujące, nadają także kształt, smak i zapach. Dobrą alternatywą dla klasycznego cukru są słodziki, które mogą wykazywać właściwości antybakteryjne, nie wywołują próchnicy i są grzybobójcze. Chcesz dowiedzieć się, czym jest słodzik i jakie są rodzaje słodzików? Przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te pytania.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Co to jest słodzik
  • Rodzaje słodzików – jakie występują

Zobacz także: https://polskikraft.pl/piwo-wlasciwosci-odkryj-zdrowotne-korzysci-i-witaminy-w-piwie/

Co to jest słodzik?

Słodziki to substancje słodzące, które stosuje się, aby nadać środkom spożywczym słodkiego smaku, o określonej intensywności. Charakteryzują się one, w przeciwieństwie do cukru, niższym indeksem glikemicznym oraz małą wartością energetyczną. Słodzik podzielić można na nieodżywcze i odżywcze substancje słodzące. Słodziki nieodżywcze to aspartam, kwas cyklaminowy, sacharyna i sukraloza oraz acesulfam K. Natomiast słodziki odżywcze to poliole, czyli ksylitol, erytrol, sorbitol, mannitol, izomalt, laktitol oraz maltitol. Dodaje się je do tych samych produktów, do których dodaje się tradycyjny cukier, czyli sacharozę. Są to gotowe sosy, takie jak musztarda lub ketchup, pieczywo, desery, gotowe słodycze, napoje i soki. Niektóre słodziki znaleźć można w kosmetykach oraz w wyrobach medycznych. 

Rodzaje słodzików

Jednym z najpopularniejszych słodzików jest aspartam. Stosowany może być samodzielnie, jako pastylki, które wrzuca się do kawy lub herbaty lub jako dodatek do różnych produktów spożywczych. Aspartam, to rodzaj słodziku stosowany w małych dawkach jest całkowicie bezpieczny. Innym rodzajem słodzika, znacznie słodszym, jest Acesulfam K. Nie ma żadnych kalorii, więc idealny jest dla osób dbających o linię. Ksylitol to jeden z najzdrowszych słodzików i najlepsza alternatywa dla tradycyjnego cukru. Substancja ta, oprócz słodkiego smaku, wspiera mineralizację kości, a także obniża poziom cholesterolu oraz łagodzi stany zapalne. Innym rodzajem słodzika, bardzo popularnym, jest erytrytol, który jest wprawdzie mniej słodki, natomiast nie ma żadnych kalorii, a ponadto ma dobry wpływ na naczynia krwionośne. Mniej znanymi słodzikami jest sorbitol, często stosowany jako konserwant oraz maltitol, często dodawany do napojów i słodyczy. Zalety używania słodzików Słodziki, które spożywane są w rozsądnych ilościach, nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi, dlatego są idealne zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę. Większość słodzików nie powoduje żadnych konsekwencji zdrowotnych, a niektóre mają nawet pozytywny wpływ na organizm. Należy jednak stosować je z umiarem.

Reasumując, słodziki są alternatywą dla normalnego cukru. Najlepszym z nich jest ksylitol, substancja zawiera wiele wiele substancji odżywczych.  Ogromnym plusem słodzików jest to, że mają o wiele mniej kalorii, niż normalny cukier. Warto pamiętać, by wszystko stosować z umiarem i rozwagą.

Udostępnij