Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów – smażyć, piec, dusić, grillować czy gotować. Stanowi ważny składnik zrównoważonej diety. Delikatny smak mięsa z kurczaka pasuje do sosów i przypraw z różnych kuchni świata. Tym bardziej warto poznać nietypowe dania z kurczakiem w roli głównej.
Kurczak jest szeroko dostępny i zazwyczaj niedrogi. W porównaniu z innymi rodzajami mięsa, przygotowuje się go szybciej, więc jest dobrą opcją dla zabieganych. Mięso kurczaka ma miękką i delikatną teksturę, przyjemną dla podniebienia, a to sprawia, że jest łatwe do gryzienia i żucia. Można go podać małym dzieciom czy osobom starszym, które miałyby problem z pogryzieniem solidnego steka.
Dla wielu z nas smak kurczaka wiąże się z ciepłymi wspomnieniami rodzinnych obiadów czy świąt. Te emocjonalne powiązania mogą wpływać na fakt, że często gotujemy rosół albo pieczemy udka z kurczaka.
Czy warto jeść kurczaka ze względów zdrowotnych?
Kurczak jest doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek, jak i produkcji enzymów oraz hormonów. Mięso kurczaka zawiera ważne dla organizmu witaminy i minerały, takie jak niacyna, witamina B6, fosfor, selen i cynk. Chude mięso kurczaka, zwłaszcza piersi, ma niską zawartość tłuszczu, więc jeśli jest odpowiednio przygotowany, kurczak może być niskokalorycznym źródłem białka. Regularne spożywanie chudego mięsa kurczaka może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca. Należy jednak pamiętać o tym, że kluczowy jest tu sposób obróbki: smażenie w głębokim tłuszczu znacząco zwiększa zawartość kalorii i tłuszczu w potrawie.
Calzone z kurczakiem
Rodzice niejadków nieraz zastanawiają się, jak nakłonić malucha do zjedzenia obiadu. Propozycja, która łączy smak mięsa z kurczaka i pizzy – dwóch ulubionych dań dzieci – to strzał w dziesiątkę. Jedno z ciekawszych dań kuchni włoskiej prezentuje się równie atrakcyjnie, co smakuje, będzie zatem świetną przekąską na kameralne przyjęcie. Aromatyczne pomidory, bazylia, rozpływająca się w ustach mozzarella i cudowny posmak drożdżowego ciasta stanowią idealne tło dla kurczaka. Choć na wyrośnięcie ciasta trzeba poczekać, naprawdę warto wypróbować ten przepis:
https://uwielbiam.pl/przepis/calzone-z-kurczakiem
Koreański chrupiący kurczak w sosie gochujang
Gochujang to koreańska pasta chili, która jest fermentowana, co nadaje jej głęboki, złożony smak. W odróżnieniu od innych sosów chili, gochujang łączy w sobie ostrość, słodycz i lekką kwaskowatość. Do sosu dodaje się czosnek, sos sojowy, cukier. Podczas smażenia kurczaka, cukry zawarte w paście karmelizują się, pogłębiając smak i tworząc skorupkę na powierzchni mięsa. To jest właśnie sekret tej potrawy, która podbiła serca Koreańczyków. Przygotowanie chrupiącego kurczaka zajmie około godziny: https://uwielbiam.pl/przepis/koreanski-chrupiacy-kurczak-w-sosie-gochujang
Danie najlepiej smakuje z ryżem i warzywami – doskonale sprawdza się na obiad. Gwarantujemy, że zasmakuje wszystkim fanom kuchni azjatyckiej.
Quesadilla z szarpanym kurczakiem
Zestawienie chrupiącej tortilli, ciągnącego się sera i kurczaka zasmakuje nie tylko amatorom kuchni meksykańskiej. Quesadille są stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, co czyni je idealnym wyborem na lunch czy przekąskę. Kurczak zamarynowany w mieszance koncentratu pomidorowego, octu winnego, ketchupu, sosu sojowego i syropu klonowego przejmuje złożoność kompozycji smakowej. Duszony przez pół godziny, a następnie szarpany widelcem, stanowi smakowitą podstawę dania. W zestawieniu z serem, kukurydzą i podsmażonymi pieczarkami wypełnia tortillę, która po przyrumienieniu na patelni zyskuje apetyczną chrupkość. Quesadille stanowią pyszną przekąskę, ale sprawdzą się także na kolację, szczególnie w gronie przyjaciół, którzy docenią meksykańskie smaki.
Curry tajskie z kurczakiem
Ciekawym pomysłem jest też przyrządzenie kurczaka z pastą curry i mleczkiem kokosowym. Ten tajski klasyk idealnie komponuje się z ryżem, stanowiąc sycące, aromatyczne danie. W dodatku bardzo zdrowe, ponieważ wiele składników używanych w tajskim curry, takich jak trawa cytrynowa, galangal, kurkuma i liście limonki kaffir, ma właściwości lecznicze i przeciwzapalne. Korzyści zdrowotne. zwiększa dodatek szparagów, które są źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, w tym witaminy K, witaminy C, witaminy B (takie jak kwas foliowy), witaminy E, potasu i żelaza.
Tajskie curry z kurczakiem jest sycące, ale jednocześnie lekkie, co sprawia, że jest idealne zarówno na letnie, jak i zimowe dni.
Materiał zewnętrzny